Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
[...] serii na partię tygodniowo. Objętość korzystnie jest zwiększać stopniowo, w kolejnych tygodniach treningu. Dla zmaksymalizowania hipertrofii można podać EAA, WPC/WPI/WPH + węglowodany przed treningiem oraz po treningu (podzielone porcje, nie przesadne, np. 40 g protein po treningu dla 100 kg zawodnika + 40-50 g węglowodanów; przedtreningowo 20 [...]
[...] Jednakże osiągnięte w grupie kofeiny stężenie NEFA nie koreluje z tą tezą. Teoretycznie wyrzut insuliny powinien zaszkodzić mężczyznom w grupie, w której podawano węglowodany. Nie stało się tak zapewne przez wysoką intensywność treningu. Jony H+ zakwasiły środowisko komórkowe. Zakwaszenie wywołało inhibicję fosfofruktokinazy oraz [...]
Wiele osób szuka problemów z przyrostem siły, masy, mocy czy szybkości w treningu, niektórzy w diecie. Czasem te osoby nie dostrzegają, iż problem leży zupełnie gdzie indziej. Wiele osób wierzy, iż nie należy jeść na noc – być może byłaby to prawda, jeśli nosiłbyś 20-25% tkanki tłuszczowej (ale i tak kwestia byłaby dyskusyjna, np. w kontekście [...]
Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]
Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]
[...] itd.) Istnieją też kompleksowe produkty przedtreningowe i do stosowania po zakończeniu treningu, mogą być to aminokwasy np. BCAA (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina), węglowodany, jabłczan L-cytruliny, arginina, tauryna, beta alanina, kofeina i inne składniki. Nie da się powiedzieć, co jest lepsze, z pewnością kompleksowy produkt nie [...]
[...] lub placebo w trakcie treningu siłowego i wpływ tych substancji na stężenie kortyzolu oraz insuliny. 13 wytrenowanych mężczyzn otrzymywało przy różnych okazjach: węglowodany BCAA węglowodany + BCAA placebo Nie wiedzieli, co biorą. Podający nie wiedzieli, co serwują do czasu opracowania wyników. Pili napoje 6x po 118 mL w ciągu 60 [...]
[...] nie jest autorem tej wypowiedzi, powiela bez używania najważniejszego organu w ustroju „fakty”, które wyczytała w Internecie (np. cytaty z książek lansujących diety oparte o węglowodany, często restrykcyjne, jeśli chodzi o źródła tłuszczów). W rzeczywistości, dieta Atkinsa zapewnia od 54 do 60% tłuszczów (jest wysokotłuszczowa), ale np. dieta [...]
[...] gotowania. Cena ok. 1,7 zł za 400 g. Czasami dostępna w markecie Biedronka. Powszechna w hipermarketach. Zawiera aż 16 g błonnika. W 100 g produktu znajduje się 352 kcal. węglowodany 78 g (w tym błonnik 16 g) białko 10 g tłuszcz 1 g Wartości odżywcze Witaminy: A, C, D, E 0 mg, K 2,2 ug B1 0,2 mg B2 0,1 mg B3 4,6 mg B6 0,3 mg foliany 23 ug B12 [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]
[...] co jest kluczowym elementem budowy masy mięśniowej. Czy produkty tego typu są bezpieczne? Suplementy potreningowe, to mieszanki składników o działaniu odżywczym, jak białka, węglowodany czy tłuszcze, które uzupełnione są o składniki wykazujące działanie funkcjonalne. Oznacza to, że nie ma w ich składzie nic, co może powodować efekt doraźny, [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
Tak naprawdę każdy człowiek ma jakąś dietę, lepszą lub gorszą. Jeśli chcesz budować mięśnie, nie stosując konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić [...]
[...] trzustki oraz przy niewydolności nerek. Wartość obniżona świadczy o cukrzycy typu I, sztucznej hipoglikemii, występuje po pankreatomii. U osób z insulinoopornością, gdy węglowodany jedzono po południu, stężenie peptydu-C było o wiele wyższe, różnica 7% (w porównaniu do sytuacji, gdy po południu jedzono tłuszcze). U osób zdrowych, gdy [...]
[...] skrobi dostarczono 11 g protein mniej, 14 g tłuszczów mniej i 28 g węglowodanów mniej. Czyli tak naprawdę istotne energetycznie w dniu testu były tylko tłuszcze (126 kcal) i węglowodany (112 kcal). Poza tym szczerze wątpię, by jednorazowa próba cokolwiek wnosiła. Często się zdarza, iż osoby trenujące mają 300-500 czy nawet 1000 kcal różnicy w [...]